Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Bål i byen - Den Store Bededag

Dato
Torsdag d. 4. maj 2023, Kl. 19:30 til kl. 20:30
Sted
Bag Egedal Rådhus, Dronning Dagmarsvej 200, 3650 Ølstykke

Den Store Bededag

Ølstykke Kirke inviterer til bededags-arrangement med fællesspisning, torsdag d. 4. Maj, kl. 19.30, på pladsen bag Egedal Rådhus. 

Der tændes op i bålfadet og bydes på suppe og hveder. Præst Marianne Fries Jørgensen vil læse bønner op, og i anledning af Danmarks befrielse, som i år falder sammen med Store Bededag, vil der være fællessange om frihed, samt bøn for freden i Ukraine.  

Vi har skamler og service med, medbring evt. et tæppe. 

Arrangementet er gratis, og tilmelding er ikke nødvendig.


En megafonmåling foretaget for Politiken og TV 2 viser, at en ud af fire danskere beder til Gud dagligt, ugentligt eller mindst en gang om måneden. Bøn kan enten handle om at sige tak for noget, eller om at bede om noget, for andre, sig selv, eller sine nærmeste.                 

Den danske regering har som bekendt afskaffet Store Bededag som fridag, gældende fra 2024, men der er stadig mulighed for at få sine bønner hørt og sagt højt. I April måned kan man nemlig skrive og aflevere sin egen bøn i både Ølstykke og Udlejre kirker. Alle bønnerne vil efterfølgende blive læst op ved Store Bededags arrangementet d. 4 maj, af præst Marianne Fries Jørgensen.  

I år falder Store Bededag sammen med dagen for Danmarks befrielse, og det markeres også d. 4 maj, med fællessange om frihed, og en bøn for det fortsat krigshærgede Ukraine. Ølstykke kirkes organist, Simon Jansfort, er en alsidig musiker og han vil medbringe guitaren til at hjælpe med at løfte sangen til himmels.

Store Bededag er en særlig dansk helligdag som blev indført af biskop Hans Bagger i 1686. Dagen afløste en række bededage der var blevet indført i krisetider med krig og økonomisk nedtur, og den var tiltænkt bod, bøn og faste. I dag forbindes dagen måske mest med de varme hveder, som spises aftenen forinden, og det er en tradition der kan dateres tilbage til 1800-tallet. Bededagen var hellig, og heller ikke bagerne måtte arbejde. I stedet for bagte de hvedeknopper dagen før, som folk kunne købe med hjem og varme selv, efter gudstjenesterne den efterfølgende dag. Men de lækre hveder med kardemomme var svære at holde fingrene fra, så de blev spist allerede samme aften. 

Ølstykke kirke byder også denne aften på de traditionelle hveder, nu varmet over bålet.